Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, OECD Yükselen Pazarlar Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye Yüzyılı'nın ulaştırma koridorları ile şekilleneceğini belirtti. Yeni projelerle ticaretin hızlanması ve sınırların aşılması hedefleniyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, OECD Yükselen Pazarlar Forumu’na katıldı. Burada yaptığı açılış konuşmasında, etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Uraloğlu, küresel ekonomik ilerlemenin geleceğini şekillendiren bu platformda, ticaret ve bağlantısallık konusundaki vizyonlarını paylaştı. Ulaştırma koridorlarının ekonomik kalkınmayı nasıl etkilediğini vurguladı.
Uraloğlu, ulaştırma altyapısına yapılan yatırımların ticaret maliyetlerini azaltacağını ve ekonomik büyümeyi artıracağını belirtti. Gelişmekte olan pazarların küresel ekonomiye entegrasyonunun sağlanması için ulaştırmanın önemine dikkat çekti. Ulaştırma altyapısına harcanacak her kuruşun, bölgesel entegrasyonu teşvik edeceğini ifade etti.
Kalkınma Yolu Projesi ile Asya ile Avrupa arasındaki geçiş süresinin mevcut deniz yollarına kıyasla 15 güne kadar kısaltılması hedefleniyor. Uraloğlu, Irak ile bu projeye dair nihai anlaşmanın imzalanacağını belirtti. Bu proje, bölgesel ticareti canlandırmayı amaçlıyor.
Uraloğlu, insanların ve malların makul maliyetlerle varış noktalarına ulaşmasının önemine vurgu yaptı. Sürdürülebilir ulaştırma altyapılarının ekonomik ve sosyal faydaların dengeli dağıtılması için gerekli olduğunu ifade etti. Jeopolitik gerilimlerin lojistik zorluklar yarattığını belirtti.
Uraloğlu, Türkiye’nin Asya ile Avrupa’yı birleştiren doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğunu söyledi. Ülkenin, kıtalararası ulaştırma koridorlarının sağlıklı işlemesinde kilit taşı görevi gördüğünü belirtti. Türkiye’nin, 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkeye 4 saatlik uçuş mesafesinde olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, ulusal ulaştırma yatırımlarının uluslararası koridor perspektifi doğrultusunda düzenlendiğini ifade etti. Altyapı projelerinin sürdürülebilir ve çevresel baskılara karşı dayanıklı olması gerektiğini belirtti. Yeni teknolojilerin dikkate alındığını söyledi.
Uraloğlu, Orta Koridor’un kapasitesinin artırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Türkiye’nin sivil havacılık alanındaki öncülüğüne dikkat çekti. Ülkenin, Asya’dan Avrupa’ya yük taşımada önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Orta Koridor’un, geleneksel deniz yollarına kıyasla daha hızlı bir alternatif sunduğunu belirten Uraloğlu, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’ndan Zengezur Koridoru’na kadar birçok projeyle bu kapasitenin artırılacağını söyledi.
Kalkınma Yolu Projesi’nin, Irak’ın Faw Limanı’nı Türkiye’ye bağlayacağını belirten Uraloğlu, bu projenin tamamlanmasıyla geçiş süresinin kısalacağını ifade etti. 2024 yılında önemli toplantıların yapılacağını ve yeni demir yolu ile kara yolu altyapı yatırımlarının tamamlanacağını söyledi.
Uraloğlu, Faw Limanı’ndaki ilk faz çalışmalarının 2025 yılında tamamlanmasının planlandığını belirtti. Projenin, bölgesel ticarette yeni bir çağ başlatacağını ifade etti. Türkiye’nin jeopolitik ve ekonomik ağırlığının artacağını vurguladı.
Uraloğlu, İstanbul’da düzenlenecek Küresel Ulaştırma Bağlantısallığı Forumu’na davet etti. Bu forumun, ulaştırma bağlantısallığı konularının tartışıldığı bir yer olmasını hedeflediklerini belirtti. Ulaştırma sektöründen birçok paydaşın bir araya geleceğini ifade etti.
Uraloğlu, güçlü bölgesel iş birliklerinin önemine dikkat çekti. Entegre bir ulaştırma ağının, ticareti kolaylaştıracağını ve ekonomik fırsatların daha adil dağıtılmasını sağlayacağını vurguladı.