Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendireceklerini açıkladı. Bakan Uraloğlu, ulaşım altyapısına yapılan 282 milyar dolarlık yatırımların, ekonomik büyümeyi destekleyeceğini vurguladı. Ayrıca, Trabzon'un ihracat performansı ve Türkiye'nin büyüme hedefleri hakkında bilgi verdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ekonomik büyümenin birincil şartının güçlü bir ulaşım altyapısı olduğunu belirtti. "Ulaşım olmadan ticaret olmaz. Yol sayesinde yatırım gelir," dedi. Uraloğlu, ulaşım projelerinin sanayi ve istihdam üzerindeki olumlu etkilerini de vurguladı.
Ulaşım altyapısının güçlendirilmesi, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağladı. Uraloğlu, "Bir bölgeye ne kadar güvenli ve hızlı ulaşabilirseniz, o bölgede o kadar sanayi gelişir," ifadelerini kullandı. Bu bağlamda, Türkiye'nin ulaşım projeleri büyük bir önem taşımaktadır.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım ve haberleşme altyapısına 282 milyar dolarlık yatırım yapıldığını açıkladı. "Marmaray, Avrasya Tüneli ve 1915 Çanakkale Köprüsü gibi mega projeleri hayata geçirdik," dedi. Bu projeler, Türkiye'nin uluslararası ticaretteki rolünü artırmayı hedefliyor.
Uraloğlu, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü'nün, otoyol güzergahındaki OSB sayısını artırdığını belirtti. Bu yatırımlar, Türkiye'nin ticaret koridoru olma hedefini desteklemektedir.
Uraloğlu, Trabzon'un 2024 yılında 1,3 milyar dolar ihracat yaparak en çok ihracat yapan 19. il olduğunu açıkladı. "Trabzon, Doğu Karadeniz’de en fazla ihracat yapan il oldu," dedi. Fındık ihracatında da önemli bir paya sahip olduğunu belirtti.
Trabzon'un ihracat performansı, Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağlıyor. Uraloğlu, "Trabzon her zaman ülkemizin kalkınma sürecinin tüm aşamalarında kendine önemli bir rol edinmiştir," ifadelerini kullandı.
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin ekonomik ve jeopolitik statüsünün güçlendirileceği vurgulandı. Uraloğlu, "Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemizin ekonomik gücünü artıracağız," dedi. 20 milyar dolarlık yatırım planlandığı belirtildi.
Uraloğlu, bu projelerin uluslararası ticarette Türkiye'nin konumunu güçlendireceğini ifade etti. "Kalkınma Yolu kapsamında 2 bin 92 kilometre demiryolu bağlantısı için yeni hatlar planlıyoruz," dedi.
Uraloğlu, Trabzon'un ulaşım altyapısına 153 milyar lira yatırım yapıldığını belirtti. "Artık en kuzeyden en güneye, en doğudan en batıya ulaşılabilir bir Türkiye var," dedi. Trabzon'daki ulaşım projeleri, bölgenin ekonomik gelişimine katkı sağlıyor.
Trabzon Havalimanı'nda da yeni projeler üzerinde çalışıldığını ifade eden Uraloğlu, "2025 yılında yeni havalimanı terminalimizi tamamlayacağız," dedi. Bu yatırımlar, Trabzon'un uluslararası ticaretteki rolünü artırmayı hedefliyor.