CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nın iptali için açılan davaların ilk duruşması 17 Nisan'da yapılacak. Eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegeler, kurultayın iptali için mahkemeye başvurdu. Dava dosyası, İzmir delegesi Hatip Karaaslan'ın açtığı dava ile birleştirildi. Mahkeme, duruşmanın tarihini belirledi.
CHP, davaya ilişkin yanıtını mahkemeye sundu. Yanıt dilekçesinde, kurultay kararlarına üç ay içinde dava açılabileceği ifade edildi. Ayrıca, delegelere para karşılığında oy kullandırıldığına dair iddiaların 'duyuma dayalı iftira' olduğu savunuldu. CHP yönetimi, ilk duruşmadan bir karar beklemiyor.
Mahkeme, Lütfü Savaş ve bazı delegelerin açtığı davaların daha önce iki kez reddedildiğine dikkat çekti. CHP'nin hukukçu kurmayları, 'Velev ki 38. Olağan Kurultay'la ilgili bir sıkıntı var. 4 Nisan'da 21. Olağanüstü Kurultay'ı yaptık. Dolayısıyla, 38. Kurultay için yapılan başvurular geçersiz kalmış oldu' görüşünü dile getirdi.
CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda delegelere para karşılığında oy kullandırıldığı iddialarıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma da devam ediyor. Başsavcılık, 86 kişinin ifadesine başvurulmasını kararlaştırdı. Bu kişiler arasında CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da yer alıyor.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), CHP'nin 6 Nisan 2025'te gerçekleştirdiği 21. Olağanüstü Kurultayı'nın iptali istemini reddetti. Akademisyen Kemal Çiftçi, bu kurultayın iptali için başvuruda bulunmuştu. Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu, Çiftçi'nin iddialarının delil yetersizliği nedeniyle reddine karar verdi.
Çiftçi, bu kararı YSK'ya taşıdı. YSK, Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu'nun kararının kesin olduğunu belirterek, 'tam kanunsuzluk hali de bulunmadığından talebin kesinlik' nedeniyle reddine karar verdi. Bu süreç, CHP'nin içindeki tartışmaları ve mahkeme süreçlerini daha da derinleştiriyor.