Pandemi ve deprem felaketi sonrasında yazlık bölgelere olan talep artmış, fiyatlar da çok hızlı yükselmişti. Ancak bu yıl fiyatlarda geçmiş yıllara göre daha makul bir seyir gözlemleniyor. Özellikle Muğla ve Antalya gibi bölgelerdeki fiyat artışları dikkat çekiyor. İstanbul'daki deprem sonrası da fiyatlarda yüzde 10'a yakın bir artış izlendi.
EVA Gayrimenkul Değerleme Direktörü Filiz Akkaya, bu yıl Bodrum, Çeşme, Urla, Ayvalık, Kuşadası, Antalya-Fethiye aksı ile Çanakkale sahil şeridine olan talebin öne çıktığını belirtti. Üst gelir grubunun Muğla'da Bodrum, İzmir'de Çeşme/Alaçatı ve Urla'yı tercih ettiğini ifade etti. Bu bölgelere erişemeyen kesim ise Muğla'da Fethiye, İzmir'de Seferihisar, Foça, Dikili-Çandarlı, Aydın'da Kuşadası ve Didim gibi alternatifleri değerlendirmekte.
Akkaya, ayrıca Antalya'da Kemer, Lara, Belek aksı, Side ve Alanya'nın da yazlık olarak tercih edilen bölgeler arasında yer aldığını vurguladı. Bu yıl yazlık fiyatlarının daha gerçekçi ve ulaşılabilir olmasını beklediklerini ifade eden Akkaya, 2025 yılında Ege ve Akdeniz bölgesinde yazlık fiyatlarının ortalama yüzde 20-40 artış göstereceğini öngördü.
İstanbul'daki deprem sonrası müstakil ve yazlık konutların ilan fiyatlarının son iki haftada yaklaşık yüzde 10 civarında artış gösterdiği belirtildi. Akkaya, Bodrum, Çeşme, Urla, Marmaris, Fethiye ve Datça gibi yerlerde konut talebinin yükseldiğini ifade etti. Artan talep ve sınırlı arz, Ege kıyılarında konut fiyatlarında yukarı yönlü baskı oluşturdu.
Muğla'nın sahil kasabalarında, Çeşme, Foça ve Kaş'ta artık tek katlı müstakil ev bulmanın neredeyse imkânsız hale geldiği kaydedildi. Deprem sonrası satın alma gücü yetmeyenlerin kiralık konutlara yöneldiği, bu durumun da yazlık ve müstakil konutların kiralık fiyatlarının artmasına neden olduğu ifade edildi.
Deprem sonrası kiralık konutlara yönelimin arttığı belirtiliyor. Akkaya, kiraların hâlâ yüksek seviyelerde seyrettiğini, ancak bazı bölgelerde fiyatların bir miktar stabil hale geldiğini kaydetti. Sezonluk kiraların 250 bin TL'den başlayarak 5 milyon TL'ye kadar çıkabildiği ifade edildi.
Akkaya, haftalık kiralamalarda ücretlerin 15 bin TL ile 330 bin TL arasında değiştiğini, günlük kiralamalarda ise lüks bir villanın günlük kiralama fiyatının 10 bin TL'yi bulabileceğini belirtti. Daha mütevazı seçeneklerde ise fiyatların günlük 3 bin TL ile 6 bin TL arasında değiştiği gözlemleniyor.
TÜGEM Bodrum Başkanı Sevil Ece Gümüş, İstanbul'daki deprem sonrası alım yapmak isteyenlerin talebinin daha erkene çekildiğini belirtti. Deprem sonrası fiyatlarda çok nadir yükselişler olduğunu ifade eden Gümüş, Bodrum bölgesinde fiyatların ortalamanın üstünde olduğunu kaydetti. Yıllık kiralamalarda da hareketliliğin olduğu, ancak ev sayısının sınırlı olduğu vurgulandı.
Gümüş, yıllık kiralamada aylık 40-50 bin lira bandında olan evlerin tükendiğini, bu nedenle aylık 70-80 bin lira bandına çıkılması gerektiğini belirtti. Bu durum, kiralık fiyatlarının artışını beraberinde getirecektir.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Ümit Utku Mete, İstanbul'daki deprem sonrası bazı evlerde fiyatlarda yüzde 5-10 hareket olduğunu, ancak büyük oranda değişiklik yapılmadığını ifade etti. İstanbul'da yatırım yapmak isteyenlerin bölgedeki mülklerini satmaya başladığı belirtildi.
Mete, eski binalarda oturanların yazlıklarını satıp daha sağlam ve güvenilir binalara geçmek için mülklerini satışa çıkardığını ifade etti. Yabancıların da bölgeden yavaş yavaş çekilmesiyle yazlık bölgelerde eskiye dönüşün başladığı gözlemleniyor.