Sakarya'nın Organize Sanayi Bölgeleri: İstihdam ve İhracatın Kalbi

Sakarya'nın Organize Sanayi Bölgeleri: İstihdam ve İhracatın Kalbi
Sakarya'daki 6 Organize Sanayi Bölgesi, güçlü altyapısı ve modern tesisleriyle sanayiye büyük katkı sağlıyor. 35 bin kişiye istihdam sunan bu bölgeler, ihracat rakamlarıyla dikkat çekiyor.

Sakarya'nın Organize Sanayi Bölgeleri: İstihdam ve İhracatın Kalbi

Sakarya'da kurulu 6 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), güçlü altyapısı ve modern üretim tesisleriyle sanayinin gelişmesine katkıda bulunuyor. Geçen yıl 149 ülke ve 12 serbest bölgeye 6 milyar 279 milyon 938 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren Sakarya, 1255 hektar alan üzerine kurulu 6 OSB ile dikkat çekiyor. Bu bölgelerde üretim devam ederken, Sakarya'nın sanayi potansiyeli her geçen gün artıyor.

Organize Sanayi Bölgeleri ve İstihdam

Sakarya'da yer alan Sakarya 1. OSB, Sakarya 2. OSB, Sakarya 3. OSB, Ferizli OSB, Karasu OSB ve Kaynarca Mobilya İhtisas OSB, toplamda 300 firmaya ev sahipliği yapıyor. Bu firmalar, yaklaşık 35 bin kişiye istihdam sağlıyor. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, bu bölgelerin üretimdeki önemine vurgu yaparak, 'Şu anda neredeyse bütün organize sanayi bölgelerimiz yüzde 100 dolulukla üretime devam ediyor.' şeklinde konuştu.

Altuğ, Sakarya'nın jeopolitik konumunun avantajlı olduğunu belirterek, 'Çarpık sanayileşmeyi önlemenin, önemli ve verimli tarım alanlarımızı korumanın yolunun OSB'lerden geçtiğine inanıyorum.' dedi. Bu durum, Sakarya'nın sanayi büyümesine olan ihtiyacını da ortaya koyuyor. Şehrin yüz ölçümünün yüzde 2'sini sanayileştirmek hedefleniyor.

Tarım ve Sanayi İlişkisi

Altuğ, verimli tarım alanlarına dokunmadıklarını ve OSB'leri üçüncü, dördüncü, beşinci sınıf tarım alanlarında yapmayı planladıklarını vurguladı. Sakarya'nın güneyinde Pamukova, Geyve ve Taraklı bölgelerinde organize tarım bölgeleri için çalışmaların bulunduğunu kaydetti. Bu durum, tarımsal üretimin önemini artırıyor.

Tarım ve sanayi arasındaki dengeyi korumak, Sakarya'nın sürdürülebilir kalkınması açısından kritik bir öneme sahip. Altuğ, 'Verimli tarım alanlarına dokunmadan, sanayileşmeyi planlı bir şekilde gerçekleştireceğiz.' ifadelerini kullandı.

Yeşil Organize Sanayi Bölgesi Çalışmaları

Altuğ, enerji, gıda ve yapı ihtisas ile lojistik, teknoloji OSB'leri kurulması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. 'Organize sanayi bölgelerinde 300 civarında firmamız var. Altyapı çalışmaları bitti, firmalar inşaatlarına başlıyorlar.' dedi. Bu durum, Sakarya'nın üretim kapasitesini artıracak ve ihracat rakamlarını iki katına çıkaracak.

Yeşil OSB çalışmalarına da değinen Altuğ, mevcut organize sanayi bölgelerini yeşil organize sanayi bölgesi yapma hedefinde olduklarını ifade etti. 'Kullandığı suyu tekrar kullanmaya, hatta kendi enerjisini üretmeye kadar birçok çalışmamız var.' şeklinde konuştu. Bu yaklaşım, çevresel sürdürülebilirliği artırmayı hedefliyor.

Model Fabrika Projesi

Akgün Altuğ, 'Model Fabrika' çalışmasının devam ettiğini belirtti. Bu proje, KOBİ'ler ve imalatçı firmalar için önemli bir yapı oluşturacak. Altuğ, 'Model Fabrika, özellikle hem KOBİ'lerimiz hem de bütün imalatçı firmalarımızın çağcıl ve yalın üretim, dijital dönüşümle ilgili sorunlarını görerek çözme konusunda önemli.' dedi.

Altuğ, Bakanlık yetkilileriyle model fabrikanın ilk iyi niyet imzasını attıklarını belirterek, 'İnşallah bu konuda çok kısa sürede yol alacağız ve şehrimize bir 'Model Fabrika' kazandıracağız.' ifadelerini kullandı. Bu proje, Sakarya'nın sanayi alanındaki gelişimini destekleyecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.